ARDENNEN TIP 4: DORPEN

In de Ardennen en in de rest van Wallonië zijn er tal van prachtige kleine dorpjes te vinden. Een groot aantal van deze dorpen zijn verzameld onder de naam “Les Plus Beaux Villages de Wallonië”. De dorpen die hierbij behoren hebben vaak ook nog iets bijzonders. Zo staat het ene dorp bekend om de prachtige aangelegde tuinen en anderen om de middeleeuwse straatjes en huisjes die er nog te vinden zijn. Maar ook door dorpen die niet op deze lijst staan kun je soms aangenaam verrast worden. Dus als je in de Ardennen bent volg gewoon eens een wegwijsbord richting een dorp en de kans bestaat dat je aangenaam verrast kan worden. Dit is jammer genoeg niet altijd het geval aangezien er ook een aantal bijzonder lelijke dorpen in de Ardennen te vinden zijn. De vijf geselecteerde dorpen behoren in onze ogen tot de mooiste dorpjes van de Ardennen maar er hadden net zo makkelijk vijf andere dorpen kunnen staan.

Limbourg

Limbourg of Limburg in het Nederlands is een prachtig oud stadje aan de Vesder in het noordoosten van de provincie Luik. Het stadje bestaat uit twee delen, een oud deel bovenop de heuvel en een nieuwer deel aan de voet van de heuvel. Het is een oud stadje dat ergens aan het einde van de negende of het begin van de tiende eeuw is gesticht. Limbourg heeft lange tijd de reputatie gehad van een onneembare vesting. Toch is het stadje meerde malen van eigenaar gewisseld. Het huidige Limbourg kenmerkt zich door de aanwezigheid van de prachtige zeventiende- en achttiende-eeuwse huizen en een kerk uit de vijftiende eeuw. Het voormalige kasteel van Limbourg is in de zeventiende eeuw in opdracht van Lodewijk de veertiende afgebroken. Het beeld van het dorp wordt hoofdzakelijk bepaald door de vele oude huizen en het oude marktplein met hierop een driehonderd jaar oude Lindeboom.

Celles

Het dorp Celles is te vinden in het centrale deel van de Provincie Namen niet ver van de stad Dinant vandaan. De omgeving van dit dorp werd al lang voor de jaartelling bewoond, maar pas sinds de komst van de monnik Hadelinus in de zevende eeuw is er hier sprake van permanente bewoning. De volgelingen van deze monnik bouwden in de elfde eeuw de kerk van het dorp. In deze periode behoorde het dorp toe tot een rijke familie die ook verantwoordelijk was voor de bouw van het kasteel van Vêves. Het dorp is, hoewel de Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog tijdens de slag om de Ardennen tot hier waren doorgestoten, bijzonder mooi bewaard gebleven. Hierdoor is het mogelijk om prachtige wandelingen te maken door het dorp en zijn directe omgeving. In de directe omgeving van het dorp is ook nog een tweede kasteel te vinden. Chateau Miranda of het kasteel van Noisy zoals het ook wel bekend staat, is een mooi kasteel dat stamt uit het einde van de negentiende eeuw, maar is door jaren van verwaarlozing tot ruïne aan het verworden.

Crupet

In het centraal noordelijke deel van de provincie Namen ligt het dorpje Crupet. Het dorp bevindt zich aan een zijrivier van de rivier de Bocq. Door zijn ligging aan deze rivier speelde Crupet in de negentiende eeuw een belangrijke rol in de industriële revolutie in Wallonië. Het dorp staat bekend om het kasteel Carondelet. Dit kasteel stamt uit de dertiende eeuw en is qua uiterlijk niet veel veranderd na de laatste verbouwing in de zestiende eeuw. Naast een toeristische trekpleister is Crupet ook een bedevaartsoord. Naast de kerk is de “Grot van Sint-Antonius van Padau” hier te vinden. Deze handgemaakte grot is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd op voorspraak van de Kanunnik Gerard. De grot beeldt het levensverhaal uit van Sint-Antonius.
Je hebt de mogelijkheid om bij de plaatselijke office du tourisme een wandeling op te halen die je langs de mooiste plaatsen in en rond het dorp loodst. Na deze wandeling kun je in één van de horecagelegenheden in het dorp genieten van het uitzicht.

Soiron

In de provincie Luik niet ver van de stad Verviers ligt het dorpje Soirin. Dit mooie dorp met zijn prachtige middeleeuwse centrum is gesticht in het begin van de elfde eeuw. Het dorp is lange tijd een zelfstandige gemeente geweest maar behoort sinds de gemeentelijke herindeling van 1977 tot de gemeente Pepinster. Het dorp staat hoofdzakelijk bekend om de vele prachtige wandelingen die er in de directe omgeving van Soiron gelopen kunnen worden. Na een wandeling kun je in het dorp in één kroegen een heerlijk Belgisch biertje nuttigen. Het dorp behoort tot de “Les Plus Beaux Villages de Wallonië”. Dit hoofdzakelijk om zijn middeleeuwse stratenplan en de huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Net buiten het dorp ligt het kasteel van Sclassin.

Wéris

Wéris is een klein dorp en een deelgemeente van het stadje Durbuy in de provincie Luxemburg. Anders dan andere dorpen in de Ardennen staat Wéris niet bekend om zijn prachtige historische centrum of om zijn bijzondere aangelegde tuinen. Het dorp staat bekend om zijn megalieten. In de directe omgeving van het dorp zijn er twee dolmen en meerdere menhirs te vinden. De dolmen zijn naar schatting ongeveer vier tot vijfduizend jaar oud en hebben gediend als grafmonument. Sommige menhirs in de buurt van Wéris zijn gemaakt door mensenhanden, terwijl andere weer zo door de natuur zijn gevormd. Een andere bijzondere steen in de buurt van Wéris is het Duivelsbed. Over deze steen gaan verschillende legendes de rondte. Wil je meer weten over dolmen, menhirs en de legendes die er over Wéris verteld worden breng dan een bezoek aan het Megalietenmuseum van Wéris.
Naast de megalieten is er in het dorp ook nog een mooi Romaans kerkje en een kasteelhoeve uit de zeventiende eeuw te vinden.