ARDENNEN TIP 9: NATUUR

De Ardennen staan bekend om hun prachtige ruige heuvelachtige landschap. Deze omgeving leent zich daarom bij uitstek voor de vele buitenactiviteiten die er hier allemaal mogelijk zijn. Veel van de toeristen komen hiernaartoe om lange wandelingen te maken door de bossen en langs één van de vele rivieren.
Of je nu naar de Ardennen komt om heerlijk te relaxen in de buurt van een stuwmeer of je een pittige mountainbiketocht door de bossen gaat maken altijd speelt de typische Ardense natuur een hoofdrol. Daarom hoort de natuur zeker thuis in de Ardennen top 10.

Hoge Venen

De Hoge Venen bevinden zich in het noordoostelijke deel van de Ardennen. De Hoge Venen vormen het hoogste deel van de Ardennen. Het Signaal van Botragne is zelfs het hoogste punt van België met 694 meter boven de zeespiegel. Een trapje op het hoogste punt brengt je naar een hoogte van precies 700 meter. De Hoge Venen is tevens het grootste natuurpark van België. Het gebied kenmerkt zich door de hoge hoeveelheden neerslag die hier per jaar vallen. Dit kan oplopen tot 1.700 millimeter per jaar. Dit is één van de redenen dat er in de Hoge Venen meerdere stuwdammen te vinden zijn. De neerslag heeft ook zijn invloed op de vegetatie die hier groeit.

Het landschap van de Hoge Venen bestaat uit hoogveengebieden, heideterreinen, graslanen, weide en veel bos. Er komen in de Hoge Venen voornamelijk heide en veenplanten voor. In dit gebied komen tevens enkele bijzondere diersoorten voor zoals edelherten, reeën, wilde zwijnen, korhoenders en lynxen. De Lynx is na 300 jaar afwezigheid weer waargenomen in de Hoge Venen. Deze bijzondere roofdieren komen waarschijnlijk uit de Vogezen of de Eiffel. In de Hoge Venen heb je een groot natuurparkcentrum waar je alles te weten kan komen over dit bijzonder stukje Ardense natuur.

Fagne-Famenne

De Fagne-Famenne is een geologische streek in België die te vinden is in het centrale deel van Wallonië ten zuiden van Namen. Dit is een minder ruig deel van de Ardennen, de heuvels zijn hier meer glooiend en bedekt met loof- en naaldbossen. Het gebied is gemiddeld ergens tussen de 160 en 250 meter hoog. Geologisch worden de gebieden Fagne en Famenne vaak uit elkaar gehaald. De Fagne is het gebied ten westen van de Maas. Enkele plaatsen in dit gebied zijn Couvin en Philippville. Dit gebied maakt slechts deel uit van de Ardennen in de ruimste zin van het woord. De Famenne is een smalle streek die het einde van de Ardennen aangeeft. Rivieren als de Lesse en Lhomme lopen door dit gebied. Ondanks het feit dat de Famenne het einde van de Ardennen aankondigt liggen wel enkele van de populairste toeristische bestemmingen in de Ardennen in dit gebied. Plaatsen als Durbuy, Hotton, Rochefort, Wellin, Hamoir, Aywaille en Beauraing zijn allemaal in deze streek te vinden. De Famenne staat tevens bekend om zijn prachtige grotten. De grotten van Han en Rochefort liggen in dit gebied.

Luxemburg

Het zuidoostelijke deel van de Ardennen wordt gevormd door de gemeente Luxemburg. Dit deel staat ook wel bekend als de echte Ardennen. Het grootste deel van de geologische Ardennen in België liggen ook in deze provincie. Het ruige landschap met zijn heuvels en burchten maken Luxemburg tot één van de populairste gebieden in de Ardennen. De vele snelstromende rivieren in het gebied zorgen ervoor dat Luxemburg de ideale plek is in de Ardennen om te kajakken, kanoën en te raften. Dit natuurlijk als het water hoog genoeg staat. De belangrijkste rivieren in dit gebied zijn de Ourthe, de Aisne, de Lesse, de Lomme, de Semois, de Sûre en de Our. Het hoogste punt in de provincie Luxemburg is met 652 meter Baraque de Fraiture. Het gebied kenmerkt zich door de prachtige valleien met hierin pittoreske dorpjes die al vele eeuwen de tand des tijds weten te doorstaan. De huizen zijn er gebouwd met dikke muren van zandsteen of leisteen met leistenen daken.

Het overgrote deel van Luxemburg is bedekt met dichte bebossing die zo nu en dan plaats moet maken voor een weg of een dorp. Er staan met name beuken en sparren in dit gebied. In deze bossen leven onder andere damherten, wilde katten, marters, vossen, everzwijnen en een heleboel bijzondere vogels. Als je een wandeling door de Luxemburg bossen maakt, heb je kans één van deze beesten tegen het lijf te lopen.

Pays de Gaume

Het zuidoosten van de Ardennen wordt gevormd door de Pays de Gaume. Dit bijzondere deel van de Ardennen staat bekend om zijn microklimaat. Dit komt doordat de streek wat verscholen ligt achter een heuvelrug. Het waren de Romeinen die zich voor het eerst in dit deel van de Ardennen vestigden. Deze vestigden zich in dit gebied vanwege het gunstige klimaat. Het klimaat is hier zelfs geschikt voor het maken van wijn. Het waren de Romeinen die hier voor het eerst wijn gingen maken, maar nog steeds worden hier verschillende wijnen geproduceerd. Als je door de Pays de Gaume heenrijdt dan valt het op dat de streek eerder Frans aandoet dan Belgisch. Dit heeft voornamelijk te maken met de huizen die er te vinden zijn. De belangrijkste en grootste stad van dit gebied is Virton.

De natuur in de Gaume wordt gedomineerd door loofbossen en akkerlanden. Anders dan in de andere delen van de Ardennen komen hier zo goed als geen harsbomen voor. Er zijn hier voornamelijk beuken, essen en wilde kersenbomen te vinden. Er leven Onder andere herten, everzwijnen, vossen en verschillende vogels in dit gebied. In het zuidelijke deel van de Pays de Gaume vind je het natuurreservaat van Torgny, ook wel bekend onder de naam “Raymond Mayné”. Dit natuurreservaat werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gesticht door Raymond Mayné en is tegenwoordig in handen van de vereniging Ardenne et Gaume. Het gebied is ontstaan door eeuwenlange kalksteenwinning en is nu een beschermd natuurgebied. Er komen door het microklimaat hier verschillende insectensoorten en planten voor die nergens anders in België voorkomen. Denk hierbij aan bidsprinkhanen, bijzondere cicaden en diverse vlindersoorten.