Ardennen top 10 / parken & attracties

 home links cookiescontact 

kastelen

actief

grotten & mijnen

dorpen

steden

brouwerijen

musea

parken & attracties

natuur

W.O. I & II

ARDENNEN TIP 8: PARKEN & ATTRACTIES

In de Ardennen zijn er tal van leuke dierenparken, pretparken en educatieve parken te vinden. De meeste van deze parken zijn gericht op kleinere kinderen, maar oudere kinderen kunnen hier vaak ook nog hun hart ophalen. De verschillende parken zijn dan ook erg populair bij toeristen die in de Ardennen verblijven. Hierdoor kan het er tijdens de verschillende schoolvakanties behoorlijk druk worden, Vooral populaire parken zoals Monde Sauvage of Plopsa Coo kunnen tijdens de zomermaand erg druk zijn. Het grote voordeel van deze parken in deze periode bezoeken is dat alles geopend is en het entertainment team er op volle toeren draait. Is het echter te druk dan kun je gemakkelijk uitwijken naar één van de kleinere parken; er is altijd wel een ander park of bezienswaardigheid in de buurt. Mede door de aanwezigheid van de verschillende parken zijn de Ardennen een steeds populairder wordende vakantiebestemming.

Plopsa Coo
Plopsa Coo is een pretpark bij het dorpje Coo in de provincie Luik. Het pretpark bevindt zich tegenover de watervallen van Coo, van oudsher één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Ardennen. Het park werd in 2005 overgenomen door Studio 100 die het park overgoten met een Studio 100 sausje. In het park kom je al je Belgische televisievriendjes tegen zoals kabouter Plop, Mega Mindy , Piet Piraat en Samsom en Gert. Het voordeel van dit park is dat je geen entree hoeft te betalen maar dat je ervoor kan kiezen om per attractie te betalen. Hierdoor kun je behoorlijk wat kosten besparen. In het attractiepark zijn twee achtbanen en een splash. Verder zijn de attracties in Plopsa Coo voornamelijk gericht op kleinere kinderen. Je vindt er een autorijschool, vliegende fietsen, oldtimers, een carrousel en springkastelen. In het laagseizoen lopen er jammer genoeg maar weinig animaties rond.
vanuit Plopsa Coo vertrek er tevens een kabelbaan naar de top van een nabij gelegen heuvel. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het park en de nabij gelegen waterkrachtcentrale.

Monde Sauvage
Monde Sauvage is een bijzonder dierenpark in het hart van de Belgische Ardennen. Het is het enige safaripark in België. In het safari gedeelte leven onder andere zebra’s, antilopen, giraffes en nijlpaarden. Dit deel kun je met de auto of met het treintje bezoeken. Het andere deel van de Monde Sauvage bestaat uit een grote Jungle Dome met verschillende kleinere dieren en een restaurant. In deze Dome wordt tevens de papagaaienshow gehouden. Verder kun je nog een wandeling maken over de rest van het terrein van het dierenpark tijdens deze wandeling kom je verschillende soorten beren, leeuwen en andere katachtige tegen. Als je verder loopt dan kom je op het apeneiland waar onder andere orang oetans te vinden zijn. Als verder loopt kom je uiteindelijk bij de roofvogelshow terecht. Tijdens deze show komen valkeniers te paard het trein opgereden waarna een show volgt met verschillende grote een kleine roofvogels. De roofvogelshow wordt afgesloten met een kleine tiental gieren die over het publiek vliegen. De laatste show die je bij kan wonen is de zeeleeuwenshow met Patagonische zeeleeuwen. Een ludieke mogelijkheid die je hebt in Monde Sauvage is het ontbijten met giraffen. In een verhoogde eetzaal kun je samen met giraffen ontbijten. Kijk echter wel uit want voor je het weet is je broodje weg.

 

Euro Space Center
In 1991 opende In de buurt van de plaats Saint Hubert het Euro Space Center langs de E411. Neem afrit 24 en je rijdt het ruimtestation tegemoet. Het Euro Space Center is gebouwd naar voorbeeld van het US Space Camp in Huntsville, Alabama, Binnen vind je er een replica op ware grote van het Amerikaanse ruimteveer Columbia, het Internationale Ruimtestation en een Cinema. Buiten bestaat het Center uit een activiteiten parcours en verschillende tentoonstellingen. Het galactische labyrint en het reusachtige zonnestelsel zijn populaire bezienswaardigheden.
In het Euro Space Center hoef je niet alleen toe te kijken maar je kunt er bijvoorbeeld ook een ISS missie volbrengen of zelf ervaren hoe het is om op de maan te lopen.

Parc Animalier de Bouillon
Net buiten het stadje Bouillon ligt het dierenpark Parc Animalier de Bouillon. Het is eerst even wennen als je door het park heenloopt want hoe vaak zie je nou zebra’s of witte leeuwen door de Ardense bossen lopen. Eenmaal hieraan gewend kom je erachter dat er in dit dierenpark bijzonder veel verschillende diersoorten wonen. In totaal wonen hier meer dan 500 dieren verdeeld over 75 diersoorten. Een wandeling van ongeveer twee kilometer neemt je mee langs de verschillende verblijven en kooien van de dieren. Vergis je echter niet; de twee kilometer lange wandeltocht kent behoorlijk wat verschil in hoogtemeters. Enkele bijzondere dieren die je hier tegen zal komen zijn de pincheaap, de Siberische tijger, Europese beren en de takin.
Bij de entree van de dierentuin is een grote speeltuin te vinden en een gezellige horeca gelegenheid. In de horecagelegenheid zijn enkele voormalige bewoners van de dierentuin in opgezette toestand te bewonderen. De speeltuin is ook toegankelijk als je geen bezoek brengt aan de dierentuin hiervoor moet je dan wel een kleine entree betalen.

Forestia
Net buiten het plaatsje La Reid in de gemeente Theux ligt het wildpark Forestia. Net als veel andere parken in de Ardennen richten ze zich voornamelijk op de Europese fauna. Toch zijn er ook aan aantal niet Europese diersoorten te vinden zoals Canadese wolven, wasberen en lama’s. Maar zoals al gezegd wordt de meeste ruimte ingericht voor diersoorten die zich meer thuis voelen in dit klimaat. Er is in Forestia een grote diversiteit aan herten en andere inheemse diersoorten. Er lopen ook enkele minder vriendelijke beesten rond zoals beren en lynxen. Het park is groots en ruim opgezet waardoor je het gevoel hebt dat je de dieren in hun natuurlijke omgeving kan aanschouwen. Een wandeling door het park zal ongeveer een uur in beslag nemen.

Naast een dierenpark is Forestia ook een Avonturenpark. Dit Avonturenpark bestaat uit zes verschillende klimparcours van verschillende moeilijkheidsgraden. In totaal moeten er tachtig verschillende hindernissen genomen worden. Deze combinatie zorgt ervoor dat je gerust een hele dag kan doorbrengen in Forestia. In de wintermaanden is het Avonturenpark gesloten.

Meer parken, dierenparken en attracties
Naast de bovengenoemde pretparken en dierentuinen zijn er in de Ardennen nog veel meer parken in de Ardennen te vinden. De grootste en de bekendste hiervan zijn Houtopia, natuurpark Chlorophylle, Animalaine, de Bizonboederij, het Aquarium van Luik, Hexapoda, Mont Mason, wildpark de grotten van Han en le parc à gibier de La Roche-en-Ardenne.

alles over de Ardennen Ardennen voor beginners mooiste dorpjes in de Ardennen Ardennen met kinderen Ardennen weer & klimaat