Ardennen top 10 / grotten & mijnen

 home links cookiescontact 

kastelen

actief

grotten & mijnen

dorpen

steden

brouwerijen

musea

parken & attracties

natuur

W.O. I & II

ARDENNEN TIP 3: GROTTEN & MIJNEN

Er zijn in de Ardennen een groot aantal grotten en mijnen te vinden. Met name de grotten van Han en de grotten van Remouchaps zijn bekend bij het grote publiek, maar er zijn er in totaal negen verschillende te vinden. Een gedeelte hiervan is geopend voor het publiek, andere zijn om veiligheidsredenen afgesloten. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de “grotten” die ontstaan zijn door mensenhanden. In de negentiende en de twintigste eeuw was er veel mijnbouw in de Ardennen. Alle mijnen zijn ondertussen gesloten maar sommige hebben een nieuwe functie gekregen. Deze mijnen worden nu gebruikt om de toeristen een idee te geven hoe het werken en leven in deze mijnen was. Een bezoek aan de grotten of mijnen in de Ardennen is iets wat je wilt missen en iedere grot of mijn heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Als je de grotten gaat bezoeken zorg dan wel voor goed schoeisel en warme kleding wat het is vaak niet warmer dan 10 graden Celsius onder de grond.

Grotten van Han
De Grotten van Han zijn zonder twijfel de bekendste grotten van de Ardennen en misschien wel van de gehele Benelux. Om de grot te kunnen bezoeken moet je een kaartje kopen in Han-sur-Lesse en vanuit hier vertrek je met een trein of bus naar de ingang van de grot. Hier volg je een gids door de grotten heen. De rondleiding zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Het grottenstelsel van de grotten van Han behoort tot de grootste en meest complexe van Europa. Tijdens de rondleiding vertelt de gids je alles over stalactieten en stalagmieten en de geschiedenis van de grot. Na de rondleiding loop je weer naar het zonlicht toe waarna je op een terrein uitkomt met een grote speeltuin en een restaurant.

 

De Leisteenmijn van Bertrix
Au Coeur de l'Ardoise zoals de leisteenmijn van Bertrix ook wel bekend staat is een oude leisteenmijn die na jaren van verwaarlozing nu in gebruik is als toeristische attractie. Nadat de mijn in 1977 voor het laatst zijn deuren sloot heeft de mijn jarenlang volgestaan met water. Nadat besloten werd om de mijn om te bouwen tot bezoekerscentrum duurde het nog jaren voordat al het water was weggepompt. Nu is er een leuke educatieve wandeling mogelijk door de voormalige leisteenmijn. Je loopt een rondje zonder gids in de grot. Tijdens de wandeling kom je op meerdere plaatsen knoppen tegen. Door hier op te drukken krijg je meer informatie over het werken in een leisteenmijnen de vele toepassingen van de lei. Na een bezoek aan de mijn kun je er plaatsnemen op het terras onder het genot van een la Morepire. Dit sterke blonde bier wordt speciaal voor de Au Coeur de l'Ardoise gebrouwen.

Grotten van Hotton
De Grotten van Hotton zijn wat minder bekend, maar daarom zeker niet minder mooi. De meeste galerijen van deze grot bevinden zich ongeveer veertig meter onder de grond. Tijdens je wandeling door de grot kom je prachtige stalactieten, stalagmieten en zogenaamde gordijnen tegen. Deze gordijnen hebben een prachtig kleurenpallet en zijn soms zo dun dat ze het weinige licht dat in de grotten is op een prachtige manier breken. Na een wandeling door de grot pak je lift terug naar boven om hier nog een prachtige panoramische wandeling te maken.

Mijn van Blegny
De Mijn van Blegny is een overblijfsel van de intense mijnbouw die in dit deel van België plaatsvond. Om de mijn na de sluiting in 1980 niet ongebruikt te laten werd de mijn omgebouwd tot een educatief centrum waar je tegenwoordig alles te weten komt over het werken en leven in de kolenmijnen. Het zijn oude mijnmedewerkers die je rondleiden door de verschillende schachten van de mijn. Een rondeleiding door de mijn zal ongeveer twee uur in beslag nemen. Na een bezoek aan de mijn kun je nog een bezoek brengen aan het nabij gelegen museum en het terrein waar je verschillende mijnwerktuigen tegenkomt. Op het terrein is tevens een grote speeltuin en een klein restaurant te vinden. De Blegny mijn staat sinds 2012 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

Grotten van Remouchamps
De Grotten van Remouchamps zijn te vinden midden in het centrum van het dorp. Hierdoor is het soms wat lastig om je auto te parkeren. Je bezoekt de grot onder leiding van een gids die je vertelt over de geschiedenis van de grot en over de geringe flora en fauna in de grot. Hij doet dit overigens in het Frans en Nederlands waarbij hij vloeiend switcht tussen de twee talen. Na een wandeling van ongeveer een uur over trappen, stijgende en dalende paden langs smalle gangen en grote zalen kom je bij een rivier uit. Hier staan enkele sloepen op je te wachten die je via een bijzonder stukje varen terug naar de ingang van de grot brengen. Tijdens deze hachelijke vaartocht moet je enkele malen serieus bukken om niet je hoofd te stoten.
Na de rondleiding door de grot kun je nog een bezoek brengen aan een klein museumpje over de prehistorie.

Naast de bovengenoemde grotten zijn er nog een aantal minder bekende grotten in de Ardennen te vinden. Een aantal van deze grotten kunnen bezocht worden. De bekendste hiervan zijn de Grotten van Goyet, de Grot La Merveilleuse bij Dinant, de Grottes Neptune, de Spelonken van Couvin, de Grot St-Remacle en de Grot van Aisne. Naast de Leisteenmijn bij Bertrix is er ook nog een blauwe Leisteenmijn te vinden bij het dorpje recht. Ook deze is geopend voor het publiek.

alles over de Ardennen Ardennen voor beginners mooiste dorpjes in de Ardennen Ardennen met kinderen Ardennen weer & klimaat