Ardennen top 10 / actief

 home links cookiescontact 

kastelen

actief

grotten & mijnen

dorpen

steden

brouwerijen

musea

parken & attracties

natuur

W.O. I & II

ARDENNEN TIP 2: ACTIEF

Veel toeristen die in de Ardennen verblijven komen hier naartoe om een actieve vakantie te beleven. Er zijn in de Ardennen dan ook tal van mogelijkheden om je heerlijk in de buitenlucht te kunnen uitleven. Verreweg het populairst is fietsen, maar ook kajakken en survivaltochten zijn populaire bezigheden in de Ardennen. Wie het wat rustiger aan wil doen kan natuurlijk ook gewoon genieten van een wandeling door de prachtige Ardense natuur. Er lopen door de Ardennen namelijk enkele honderden kilometers aan bewegwijzerde wandelingen. Naast de onderdelen die we op deze pagina vermelden zijn er natuurlijk nog tal van activiteiten die je kan beleven in de Ardennen. De populairste hiervan zijn karten, golfen, quad rijden, vissen, paintballen en rotsklimmen.

Fietsen
Fietsen in de Ardennen kan op alle niveaus. Of je nu zelf een van de Waalse klassieken wil narijden met de racefiets of gewoon een stukje over het RAVelpad wil fietsen en genieten van het uitzicht; het is hier allemaal mogelijk.

Een leuke manier om de Ardense bossen beter te leren kennen is om er met een mountainbike doorheen te crossen. Tijdens deze tochten krijg je steile klimmen en gevaarlijke afdalingen voor je kiezen. Mountainbiken in de Ardennen is dan ook niet weggelegd voor de beginnende fietser. De zwaarte van een route staat vaak vermeld op de routekaart.

Wie het liever wat rustiger aandoet kan een prachtige tocht over de verschillende RAVelpaden maken. Het merendeel van deze paden zijn goed verhard, maar soms kom je er nog één tegen die meer op een veredeld bospad lijkt. Het merendeel van de RAVelpaden in de Ardennen zijn populair bij mensen die op een elektrische fiets rijden. Steeds meer horecagelegenheden in de Ardennen hebben een speciaal laadpunt.

Het merendeel van de fietsers die je tegenkomt in de Ardennen zijn onderweg op de racefiets. Het heuvelachtige landschap van de Ardennen leent zich dan ook bij uitstek voor wielrenners. Door het gebied heen zijn tal van uitgezette routes te vinden en er worden met regelmaat toertochten georganiseerd. De vele steile heuvels zoals de Wanne, de Stockeu en de Redoute trekken elk jaar veel wielertoeristen.

Kajakken
Kajakken is een geliefde bezigheid in de Ardennen jammer genoeg is het waterpeil in de verschillende rivieren maar gedurende enkele maanden per jaar hoog genoeg. De populairste rivieren in de Ardennen om op te Kajakken zijn de Ourthe, de Lesse, de Ambleve en de Semois. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine riviertjes en stromen waar het soms mogelijk is om te kajakken of te kanoën. Voor sommige delen van de rivieren gelden beperkingen, wat er in praktijk op neerkomt dat de er slechts enkele tientallen kilometers van de rivier bevaren kan worden. De late lentemaanden zijn over het algemeen de beste maanden om te gaan kajakken of te kanoën in de Ardennen. Het waterpeil is er dan meestal nog hoog genoeg en de temperatuur is er aangenaam genoeg om een keertje om te kunnen slaan zonder dat je onderkoelt aankomt. Als je gaat kajakken zorg dan voor goed schoeisel tijdens de vaart en droge kleren voor achteraf. Het dragen van een reddingsvest is op sommige plaatsen verplicht.

Wintersport
De Ardennen is voor veel Nederlanders de dichtstbijzijnde plaats met de mogelijkheid tot wintersport. Je moet hier geen kilometers lange pistes verwachten of grote skigebieden, maar als er sneeuw gevallen is kun je hier vanaf verschillende pistes korte afdalingen maken. Als je wilt langlaufen dan kun je in de Ardennen je hart ophalen. In de buurt van de verschillende skigebieden zijn er tevens verschillende langlaufroutes te vinden. De kleintjes kunnen vanaf speciaal aangelegde hellingen met de slee naar beneden. In de wintermaanden worden in sommige plaatsen zoals Durbuy en Malmedy schaatsbanen opgezet. Het nadeel van wintersprot in de Ardennen is dat je geen sneeuwzekerheid hebt. In de buurt van Botrange heb je de grootste kans op sneeuw. Gemiddeld zijn hier 120 dagen per jaar met sneeuw of natte sneeuw.

Survivallen
Wat is nu leuker dan met een groep vrienden, vriendinnen of gewoon met het gezin een weekendje te survivallen in de Ardennen. Tijdens zo’n weekend slaap je in een zelfgemaakte tent in de vrije natuur en moet je je eigen eten vangen en bereiden boven een eigenhandig gebouw vuur. Nou nee, dat is niet wat je te wachten staat als je gaat survivallen bij de meeste outdoor bedrijven in de Ardennen. In de meeste gevallen slaap je in een tent op een speciaal daar voor ingericht terrein. Op deze terreinen zijn vaak restaurants en cafés aanwezig, maar kun je ook je eigen gekochte stukje vlees bakken op de barbecue. Vervolgens volgen er allerlei activiteiten zoals quad rijden, paintballen, klimbanen en mag je in sommige gevallen abseilen vanaf een berg. Het heeft weinig met survivallen te maken maar dat maakt het niet minder leuk. Deze survival weekenden zijn vooral erg populair bij vrijgezellenfeesten.

Wandelen
De Ardennen zijn een prachtig wandelgebied of je er nu voor een kleine route over een verhard gaat of een meerdaagse trektocht door de Ardense bossen kiest je vindt het hier allemaal. Er zijn in de Ardennen vele tientallen en misschien wel honderden verschillende wandelpaden uitgezet. Door het grote aanbod kan zowel de beginnende wandelaar als de gevorderde wandelaar hier een passende uitdaging vinden. Tijdens deze wandelingen word je met regelmaat getrakteerd op prachtige vergezichten en als je heel stil bent heb je zelfs de kans om enkele wilde dieren te spotten. Herten, everzwijnen, vossen en eekhoorns komen in groten getale voor in de Ardense bossen. Als je gaat wandelen zorg dan altijd voor een goede kaart en voldoende eten en drinken. Het kan namelijk even duren voordat je weer in de bewoonde wereld terechtkomt.

alles over de Ardennen Ardennen voor beginners mooiste dorpjes in de Ardennen Ardennen met kinderen Ardennen weer & klimaat